Салата от кускус с пилешко и сушени кайсии


Време за приготвяне
30 мин
Трудност

категория
  • Салати

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 600 г
    пилешко филе
  • 300 г
    кускус
  • 1 бр.
    салата „Айсберг”
  • 1 бр.
    малка глава червен лук
  • 0.5 бр.
    лимон
  • 300 мл
    пилешки бульон
  • 4 с. л.
    маслиново масло „Помаче“
  • 4 с. л.
    маслиново масло „Екстра върджин“
  • 1 бр.
    домат
  • 1 бр.
    сушени кайсии
  • 1 с. л.
    люта паста
  • 3 стръка
    мента

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Пилешкият бульон се кипва и с него се залива кускусът.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Добавя се половината от маслиновото масло „Екстра върджин“ и се разбърква.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Купата се покрива с фолио за свежо съхранение и се оставя кускусът да набъбне за около 15 минути.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Пилешкото месо се изтънява, като се разрязва на две през средата като филии. Овкусява се със сол и черен пипер и се намазва с 2 с. л. маслиново масло „Помаче“. Запича се от двете страни в сгорещен грил тиган и се нарязва на кубчета.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    От салатата „Айсберг“ се отстраняват външните листа и вътрешността се нарязва на тънко. Лукът се обелва и се нарязва на жулиен. Посолява се и се намачква с ръка.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Доматът се нарязва на кубчета.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Кайсиите се нарязват на дребно и се запържват в останалото маслиново масло „Помаче“. Прибавя се лютата паста и се разбърква.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    В купа се смесват айсбергът, доматите, лукът, пилешкото месо, кускусът, наситнената мента и сокът от лимона. Посолява се, разбърква се и се поднася.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Сипва се набъбналият кускус, след 1–2 минути се дърпа от огъня, залива се с останалото маслиново масло „Екстра върджин“, разбърква се и се оставя да се охлади.

Подобни рецепти