Зеленчукова шарлота


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Предястия
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 3 бр.
    краставици
  • 500 г
    краве сирене
  • 200 г
    заквасена сметана
  • 50 г
    маслини „Каламата“
  • 2 бр.
    зелени чушки
  • 50 г
    печени орехи
  • 50 г
    сушени домати
  • 1 връзка
    копър
  • 1 ч. л.
    сух риган
  • 1 ч. л.
    чесън на прах
  • 3 с. л.
    лимонов сок

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Краставиците се измиват добре. Две от тях се нарязват на тънки, дълги ленти с белачка или мандолина. Третата краставицата се реже на кръгчета, които ще послужат за основа на шарлотата. Лентите и кръгчетата се посоляват и се оставят да се отцедят, след това хубаво се подсушават.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Чушките се нарязват на много ситно. Сушените домати, маслините, орехите и копърът се накълцват.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Сиренето се натрошава и се смесва със заквасената сметана. Прибавят се сушените домати, зелените чушки, маслините, орехите, копърът, риганът, сушеният чесън, лимоновият сок и черен пипер на вкус.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Средно голяма стъклена купа се покрива с прозрачно фолио. Лентите от краставици се подреждат плътно една до друга, така че да покрият стените и дъното на съда. Изсипва се плънката, заравнява се добре и се покрива плътно с кръгчетата краставица.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Оставя се в хладилник за 4–6 часа. Преди поднасяне се обръща върху подходяща чиния. Нарязва се и се сервира.

Подобни рецепти