Зеленчукова шарлота


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Предястия
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

3 бр.
краставици
500 г
краве сирене
200 г
заквасена сметана
50 г
маслини „Каламата“
2 бр.
зелени чушки
50 г
печени орехи
50 г
сушени домати
1 връзка
копър
1 ч. л.
сух риган
1 ч. л.
чесън на прах
3 с. л.
лимонов сок

Приготвяне

1
Краставиците се измиват добре. Две от тях се нарязват на тънки, дълги ленти с белачка или мандолина. Третата краставицата се реже на кръгчета, които ще послужат за основа на шарлотата. Лентите и кръгчетата се посоляват и се оставят да се отцедят, след това хубаво се подсушават.
2
Чушките се нарязват на много ситно. Сушените домати, маслините, орехите и копърът се накълцват.
3
Сиренето се натрошава и се смесва със заквасената сметана. Прибавят се сушените домати, зелените чушки, маслините, орехите, копърът, риганът, сушеният чесън, лимоновият сок и черен пипер на вкус.
4
Средно голяма стъклена купа се покрива с прозрачно фолио. Лентите от краставици се подреждат плътно една до друга, така че да покрият стените и дъното на съда. Изсипва се плънката, заравнява се добре и се покрива плътно с кръгчетата краставица.
5
Оставя се в хладилник за 4–6 часа. Преди поднасяне се обръща върху подходяща чиния. Нарязва се и се сервира.

Подобни рецепти