Запечен карфиол със сметана и розмарин


Време за приготвяне
30 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Предястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

2 глави
карфиол
1 скилидка
чесън
1 стрък
розмарин
300 г
заквасена сметана
60 мл
маслиново масло

Приготвяне

1
Карфиолът се бланшира за 5 минути, оставя се да се охлади и се разрязва на парчета с дебелина 2 см (розичките заедно със стъблото). Пържат се в маслиновото масло само от едната страна.
2
Подреждат се в тава, покрита с пергаментова хартия със запечената страна нагоре. Подправят се със сол, черен пипер и ситно нарязания розмарин, поръсват се с маслиново масло и се слагат във фурната, като решетката се поставя на най-долното ниво.
3
Пекат се на 200 °С за 5–10 минути. Сметаната се подправя със ситно нарязания чесън и малко сол. Карфиолът се полива със сметановия сос и се сервира.

Подобни рецепти