
Яйца с домати
Време за приготвяне
35 мин
Трудност
категория
- Вегетариански ястия
- Предястия
Съставки
Съставки за
Порции
4 бр.
яйца
600 г
домати
160 г
лук
2 скилидки
чесън
2 бр.
люти чушки
2 с.л.
маслиново масло
2 с.л.
нарязана на едро рукола
1 ч.л.
сух розмарин
Приготвяне
1
Яйцата се сваряват за 8–9 минути и се обелват.
2
Доматите се почистват от семките и се нарязват на кубчета.
3
Лукът се наситнява и се сотира в маслиновото масло на слаб огън. Слага се смачканият чесън, нарязаните люти чушки и се бърка 2 минути. Огънят се намалява на най-ниска степен, съдът се покрива и се оставя за 10–15 минути, докато лукът омекне.
4
После се усилва, добавят се доматите, розмаринът, сол и черен пипер, и се готви още 4–5 минути.
5
Яйцата се разрязват на половинки и се слагат в съда заедно с руколата. Ястието се сваля от котлона и се поднася с препечени филии.
Може да добавите и нарязана на кубчета жълта чушка, тя ще придаде сладост на ястието.