Тъмен хляб


Време за приготвяне
70 мин
Трудност

категория
  • Пица, паста и хляб

Съставки

Съставки за
 
Порции

500 г
типово брашно
100 г
ръжено брашно
100 г
бяло брашно
40 г
жива мая
0.5 ч.л.
захар
2 ч.л.
сол

Приготвяне

1
Маята се натрошава и се слага в малък съд със захарта и 4 с. л. топла вода. Разбърква се и се оставя 10 минути на топло, докато шупне.
2
В подходяща купа се смесват трите вида брашно и солта. Разбърква се и се прави кладенче, в което се сипва шупналата мая. Замесва се тесто, като постепенно се добавя топла вода – около 600 мл.
3
Тестото се прехвърля върху набрашнен плот и се меси, докато стане гладко. Покрива се с кърпа и се оставя да втасва около 30 минути. Премесва се отново и от него се оформят две дълги франзели, които се поставят в подходяща тава, покрита с хартия за печене. Покриват се и се оставят да втасват за още 30 минути.
4
Франзелите се поръсват с бяло брашно и се пекат около 50 минути в загрята на 200°С фурна.

Подобни рецепти