Тъмен хляб


Време за приготвяне
70 мин
Трудност

категория
  • Пица, паста и хляб

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 500 г
    типово брашно
  • 100 г
    ръжено брашно
  • 100 г
    бяло брашно
  • 40 г
    жива мая
  • 0.5 ч.л.
    захар
  • 2 ч.л.
    сол

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Маята се натрошава и се слага в малък съд със захарта и 4 с. л. топла вода. Разбърква се и се оставя 10 минути на топло, докато шупне.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    В подходяща купа се смесват трите вида брашно и солта. Разбърква се и се прави кладенче, в което се сипва шупналата мая. Замесва се тесто, като постепенно се добавя топла вода – около 600 мл.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Тестото се прехвърля върху набрашнен плот и се меси, докато стане гладко. Покрива се с кърпа и се оставя да втасва около 30 минути. Премесва се отново и от него се оформят две дълги франзели, които се поставят в подходяща тава, покрита с хартия за печене. Покриват се и се оставят да втасват за още 30 минути.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Франзелите се поръсват с бяло брашно и се пекат около 50 минути в загрята на 200°С фурна.

Подобни рецепти