Суфле с риба
Време за приготвяне
60 мин
Трудност
категория
- Предястия
- Рибни ястия
Съставки
Съставки за
Порции
350 г
филе от бяла риба
225 г
дребни пресни картофи
50 г
лук
2 скилидки
чесън
40 г
краве масло
50 мл
животинска сметана
3 бр.
яйца
2 с.л.
лимонов сок
Приготвяне
1
В широк съд се налива 2 см вода, прибавят се лимоновият сок и малко сол, и се кипва. Рибните филета се разпределят в съда, покриват се с капак и се готвят една минута.
2
Капакът не се вдига дори и след като съдът се отстрани от котлона. Рибата се оставя в течността, докато леко се охлади.
3
Картофите се варят с кората в леко подсолена вода, след което се отцеждат и обелват. Ситно нарязаният лук се сотира в разтопеното масло, докато омекне. Прибавя се накълцаният чесън, разбърква се за кратко, и се сипва сметаната. Веднага след като сметаната заври, съдът се дърпа от огъня.
4
Купички за суфле (с диаметър 10 см) се намазват с масло и се поръсват от вътрешната страна с галета. Белтъците се отделят от жълтъците. Белтъците се слагат в купа с щипка сол и се разбиват с миксер на твърд сняг.
5
Картофите се намачкват с вилица или преса за картофи. Към тях се прибавят лукът със сметаната, жълтъците, сол и черен пипер, и сместа се разбърква добре.
6
Рибата се изважда от съда, подсушава се с кухненска хартия, нарязва се на ситно и се прибавя към картофената смес.
Накрая се слагат разбитите на сняг белтъци, като се разбърква бавно и внимателно с шпатула.
7
Сместа се разпределя в купичките, като отгоре се заравнява с лъжица или нож.
8
Суфлетата се пекат около 15 минути в загрята на 200°С фурна. Сервират се веднага.