Спаначени кюфтета с лек сос


Време за приготвяне
30 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Предястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 кг
пресен спанак
2 бр.
яйца
250 г
краве сирене
4 скилидки
чесън
70 г
галета
2 с. л.
олио
400 г
кисело мляко
2 с. л.
майонеза
0.5 връзка
копър

Приготвяне

1
Спанакът се измива и се почиства.
2
Две скилидки от чесъна се нарязва на филийки и се запържва в олиото. Добавя се спанакът и се сотира, докато омекне и течността, която пусне, се изпари. Ако започне да потъмнява, но все още има течност, се отцежда хубаво през цедка.
3
След това се прехвърля в купа и се пасира. Към пюрето се прибавят натрошеното сирене, галетата и яйцата и се овкусява със сол и черен пипер. Разбърква се добре и се оформят кюфтета.
4
Овалват се в брашно, изтупват се от излишното и се пържат на маслена баня от двете страни. В момента, в който се сложат в тигана, силата на огъня се намалява. Когато са готови, се изваждат върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
5
Останалият чесън за соса се смачква на паста с малко сол. Смесва се с киселото мляко, майонезата и наситнения копър. Ако е необходимо, се овкусява с малко сол.
6
В чиния се слагат три кюфтета и се заливат с малко сос. Така се оформят и другите две порции.

Подобни рецепти