Содена питка


Време за приготвяне
45 мин
Трудност

категория
  • Пица, паста и хляб

Съставки

Съставки за
 
Порции

600 г
брашно
2 бр.
яйца
250 мл
прясно мляко
20 г
краве масло
1.5 ч.л.
сода за хляб
0.5 ч.л.
сол
1 ч.л.
захар
1 ч.л.
ябълков оцет
200 г
краве сирене

Приготвяне

1
Брашното се пресява. Содата се смесва с оцета. Яйцата се разбиват. Към брашното се сипват прясното мляко, оцетът със содата, яйцата, солта, захарта и разтопеното масло.
2
Замесва се гладко, меко и еластично тесто. Накрая се слага и натрошеното сирене. Ако има нужда, се добавя още брашно или вода.
3
От тестото се отделя малка част. Разточва се за основа. С нея се покрива дъното на намазана с масло тава, като се разстила равномерно с ръце.
4
От останалото тесто се оформят 6 малки топки и една по-голяма, която се слага в центъра на тавата, а малките се подреждат около нея. Оставят се да починат 30 минути, покрити с кърпа. Малките топки тесто се цепват на кръст с остър нож и се намазват с разтопено масло.
5
Питката се пече в загрята на 180°С фурна до готовност – около 30 минути.

Подобни рецепти