Смокиново чътни


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Предястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 800 г
    пресни смокини
  • 2 глави
    червен лук
  • 30 г
    пресен джоджен
  • 150 г
    кафява захар „Мусковадо“
  • 200 мл
    ябълково вино (сайдер)
  • 120 мл
    балсамов оцет
  • 2 с. л.
    маслиново масло
  • 1 бр.
    лимон
  • 40 мл
    ябълков оцет
  • 0.25 ч. л.
    звезден анасон
  • 2 щипки
    канела
  • 2 щипки
    индийско орехче

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Лукът се нарязва на полумесеци, джинджифилът се обелва и се настъргва. Смокините се почистват и се нарязват на половини – ако са малки, или на четвъртини – ако са големи.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Лукът се запържва в маслиновото масло, докато започне да се карамелизира. Добавят се джинджифилът, смокините, ябълковият сайдер, балсамовият оцет, захарта, настърганата кора от лимона и сокът му, оцетът, звездният анасон, канелата и индийското орехче. Сместа се вари на слаб огън 1 час и 20 минути.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Готовото чътни се сипва в бурканите и се съхранява до 1 седмица в хладилник. Количеството е достатъчно за 2 буркана от 250 г. 

Подобни рецепти