Словения – Потика


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Тематични рецепти: Евро 2024

Съставки

Съставки за
 
Порции

за тестото
1 кг
брашно
30 г
прясна мая
4 бр.
жълтъка
300 мл
хладко мляко
120 г
масло
2 с.л.
захар
свинска мас/мазнина
1 ч.л.
сол

за пълнежа
700 г
лешници
200 г
мед
50 г
захар
150 мл
мляко
1 бр.
яйце
канела
ром или бренди на вкус

Приготвяне

1
Тестото се меси в силно затоплена стая. Топлината му помага да втаса по-добре и да увеличи размера си. Солта се добавя към тестото. Маята се смесва със супена лъжица захар, две супени лъжици от брашното и 50 мл. хладко мляко и се оставя на топло, за да се надигне. В дупка в средата на брашното се добавят жълтъците, маята, разтопеното масло и захарта. По време на месенето, се добавя и останалото мляко. Тестото се меси още 15 минути или докато не започнат да се появяват малки балончета в него. Поръсва се с малко брашно, завива се с кърпа и се оставя настрана на топло място да втаса.
2
За приготвяне на пълнежа се нарязват лешниците на парченца и се добавя малко от подсладеното мляко. Медът се затопля на водна баня, докато започне да се разтопява. Добавя се към лешниците, заедно с канелата. Цялата смес се оставя настрана да се охлади. Добавя се едно или две яйца и се разбърква докато се смесят добре.
3
Тестото се разточва, така че да стане с дебелина около половин сантиметър. Пълнежът се изсипва върху тестото и се разнася равномерно. След това се завива внимателно като руло и се поставя в подходяща намазнена тавичка. Оставя се, за да се надигне бавно. Преди поставяне във фурната, се намазва отгоре с жълтък и се пече около час. След готовност, се оставя да се охлади и се поръсва с пудра захар.

Подобни рецепти