Словакия - Чеснова полевка


Време за приготвяне
50 мин
Трудност

категория
  • Тематични рецепти: Евро 2024

Съставки

Съставки за
 
Порции

10 бр.
скилидки чесън
1 кг
картофи
3 ч.л.
пшенично брашно
2 ч.л.
масло
1 с.л.
олио
1.5 л
вода
черен пипер и сол на вкус
лют червен пипер и магданоз за поръсване
лют червен пипер и магданоз за поръсване

Приготвяне

1
Картофите се обелват и се нарязват на големи парчета. Чесънът се обелва и се стрива на паста с малко сол.
2
В тенджера се загрява масло и олиото и чесновата паста се запържва за 1-2 минути. Добавя се брашното и получената смес се запържва още малко. Налива се постепенно вода, след което се разбърква. Картофите се добавят към сместа. Супата се оставя да ври под капак около 25 минути. Котлонът се намалява до умерена температура.
3
След сваряване на картофите, тенджерата се маха от котлона. Супата се пасира и се добавят сол и черен пипер на вкус. Поръсва се с лют червен пипер и наситнен магданоз. Сервира се с хлебни крутони и по желание настърган кашкавал.

Подобни рецепти