1. home
  2. BILLA Рецепти
  3. Швейцария – Фондю със сирене

Швейцария – Фондю със сирене


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Тематични рецепти: Евро 2024

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 кг
сирене
30 г
краве масло
2 скилидки
чесън
350 мл
бяло вино
1 с.л.
царевично брашно
0.5 ч.л.
черен пипер
0.5 ч.л.
индийско орехче
300 г
хляб

Приготвяне

1
За подготовка на сирената е нужно тези сирена, които имат кора да бъдат обелени. Сиренето се нарязва на едри кубчета. Сирената трябва да са твърди, за да не се пресекат при затопляне или сместа да стане на бучки. Сместа за фондю трябва да е кремообразна. Намажете тенджерата, в която ще изсипете фондю с чесън. Оставете скилидките в тенджерата.
2
Маслото се добавя в тенджерата и се слага на котлона, а след като се загрее се добавя ⅓ от виното и няколко кубчета от сиренето. Разбърква се непрекъснато. След като сиренето се разтопи, се добавя отново малка част от виното и още една порция сирене. Отново се разбърква и след разтопяване се добавя част от виното и сиренето. Същото се повтаря, докато сирената се разтопят и се получи гъста кремообразна смес. След като сирената са се разтопили, царевичното брашно се разтваря в малко вино. Добавя се към фондюто чрез разбъркване. Накрая черният пипер, индийското орехче и около ½ чаена лъжица сол се смесват в получената смес и отново се разбъркват добре.
3
Хлябът се нарязва на едри кубчета, така че да са достатъчно удобни за да се ядат с виличките за потапяне във фондю. За да не се разпадне, хлябът трябва да е леко по-сух. A за да се поддържа постоянно топла и достатъчно течна смес, тенджерата с фондьо трябва да е на поставка, под която да се остави запалена чаена свещичка.

Подобни рецепти