Самоса с чътни от босилек


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Предястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 глава
червен лук
2 бр.
картофи
100 г
замразен грах
1 ч.л.
кимион на зърна
1 ч.л.
кориандър на зърна
1 ч.л.
синапено семе
6 скилидки
чесън
1 ч.л.
куркума
50 мл
олио
2 пакета
бутертесто
100 г
пресен босилек
1 бр.
малка зелена чушка
0.5 ч.л.
смлян кимион
1 ч.л.
прясно настърган джинджифил
0.5 бр.
лимон

Приготвяне

1
Лукът и картофите се обелват и се нарязват на кубчета.
2
Кимионът, кориандърът и синапът се счукват в хаванче. Чесънът (3 скилидки) и парче джинджифил се почистват и също се смачкват в хаванчето.
3
Олиото се загрява и се добавят смлените зърна кимион, кориандър и синап. Щом пуснат аромата си, се добавят нарязаният лук и счуканите чесън и джинджифил. Всичко се пържи за около 10 минути при непрекъснато бъркане.
4
Прибавят се картофите, след това грахът и сол на вкус. Сместа се задушава, като се долива вода, докато всичко омекне. Добавя се куркумата и съдът се дърпа от огъня.
5
Tестото се нарязва на ленти, широки около 8–10 см. В единия край на всяка лента се поставя супена лъжица от плънката и се прегъва по диагонал няколко пъти, така че да се получи триъгълник. Краищата на всеки триъгълник леко се намазват с вода, за да се слепят.
6
Самосите се подреждат в намазнена тава, отгоре също се намазват с олио (около 30 мл) и се пекат 25 минути на 180 °С с вентилатор. Поднасят се, гарнирани с чътнито.
7
Босилекът, нарязаната на кубчета чушка, лют пипер на вкус, останалият чесън, кимионът, джинджифилът, лимоновият сок и 20 мл олио се слагат в блендер и се смилат добре. Добавя се необходимото количество вода за постигане на желаната гъстота на соса.

Подобни рецепти