Плетена содена питка


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Пица, паста и хляб

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 2 ч. ч.
    пълнозърнесто брашно
  • 1 ч. ч.
    бяло брашно
  • 1 с. л.
    мед
  • 2 с. л.
    лимонов сок
  • 1 ч. л.
    сол
  • 1 ч. л.
    сода за хляб

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    В купа се смесват двата вида брашно, солта, медът, лимоновият сок и содата за хляб.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    С 200 мл хладка вода се замесва меко тесто, ако е необходимо, се долива още малко вода.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Тестото се поставя в купа, намазана с маслиново масло, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да почине 15 минути.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Разделя се на 3 топки и всяка – още на 3. Изтеглят се фитили и от 3 фитила се сплита плитка, тоест трябва да се получат общо 3 плитки. Завиват се последователно една около друга в тава, като се започва от средата.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Питката се намазва с маслиново масло, поръсва се със сусам, а в средата с помощта на нож се оформя кръст.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Пече се в загрята на 180°С фурна с вентилатор около 25–30 минути.

Подобни рецепти