
Печен патладжан по сардински
Време за приготвяне
40 мин
Трудност
категория
- Предястия
- Вегетариански ястия
Съставки
Съставки за
Порции
300 г
патладжани
50 мл
маслиново масло
4 стръка
магданоз
1 с. л.
лимонов сок
4 скилидки
чесън
Приготвяне
1
Патладжаните се измиват и се подсушават с кухненска хартия. Почистват се от дръжките и се разрязват наполовина.
2
С помощта на остър нож се правят дълбоки прорези в меката част, като решетка, като се внимава да не се пробие кората.
3
Патладжаните се посоляват леко и се оставят в цедка за 30 минути. След това се избърсват добре с кухненска хартия.
4
Намазват се леко с маслиново масло от всички страни и се подреждат в подходяща тава с отрязаната част нагоре.
5
Пекат се в загрята на 200°С фурна 30–35 минути, докато омекнат в средата.
6
Ситно нарязаните чесън и магданоз, лимоновият сок, малко сол и пипер се слагат в маслиновото масло.
7
Сместа се разбърква добре и се полива върху изпечените патладжани. Сервират се топли.