Пълнени сушени чушки


Време за приготвяне
90 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Предястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

12 бр.
сушени чушки
50 г
сушени домати
150 г
маслини „Каламата“
150 г
зелени маслини (без костилки)
1 глава
лук
2 скилидки
чесън
2 с. л.
доматена паста (концентрат)
250 г
булгур
1 връзка
копър
1 връзка
магданоз
100 мл
олио

Приготвяне

1
Чушките се заливат с вряла вода и се оставят да омекнат.
2
Лукът и чесънът се наситняват.
3
Маслините „Каламата“ се почистват от костилките и заедно със зелените маслини се нарязват. Сушените домати се накълцват.
4
Лукът и чесънът се запържват в 60 мл от олиото, към тях се добавят двата вида маслини, сушените домати и се запържват за кратко.
5
Слагат се доматеният концентрат и булгурът (трябва да е едър), наливат се 600 мл вода или зеленчуков бульон и се добавят измитите и наситнени копър и магданоз заедно с дръжките. Овкусява се с черен пипер.
6
Щом булгурът набъбне, съдът се оттегля от огъня. Булгурът трябва да е едър и да се приготвя с варене. Това количество плънка е достатъчно за 14 чушки.
7
Попарените чушки се отцеждат от водата и се пълнят с ароматната смес. Подреждат се в гювеч, сипват се 250 мл вода, поливат се с останалото олио и гювечът се похлупва.
8
Пекат се на 220°С с вентилатор около 40 минути, като фурната не трябва да е загрята предварително.

Подобни рецепти