Мариновано червено цвекло


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Предястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 2 кг
    червено цвекло
  • 200 мл
    винен оцет
  • 50 г
    захар
  • 1 с. л.
    сол

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Цвеклото се почиства добре и се поставя в съд с вода без да се бели. Покрива се с капак, слага се на огъня и се готви, докато омекне.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Отцежда се, оставя се да се охлади, обелва се и се нарязва на парчета с големина по желание.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Оцетът, захарта и солта се слагат в 1 л вода и сместа се слага да заври.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Бурканите се измиват добре и се пълнят с нарязаното цвекло.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Поставят се в тава заедно с капачките (капачките са в тавата, а не на бурканите).
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Съдът се слага във фурна, настроена да се загрее до 70°С.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Щом се достигне желаната температура, тавата се изважда от фурната и саламурата се налива внимателно в бурканите.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Затварят се внимателно с капачките и се връщат във фурната за още 10 – 15 минути.Печката се изключва, а бурканите се оставят вътре докато изстинат напълно.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Така цвеклото може да се съхранява на хладно и тъмно място до 4 месеца. От това количество стават 4 буркана. 

Подобни рецепти