Лятна пица


Време за приготвяне
90 мин
Трудност

категория
  • Пица, паста и хляб

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 3 бр.
    червени чушки
  • 3 бр.
    зелени чушки
  • 2 бр.
    тиквички
  • 100 г
    маслини „Каламата“
  • 1 връзка
    пресен босилек
  • 500 г
    сирене „Моцарела“
  • 1 с. л.
    суха мая
  • 350 г
    брашно
  • 1 ч. л.
    сол
  • 6 с. л.
    маслиново масло
  • 1 с. л.
    мед
  • 1 кг
    домати
  • 1 глава
    лук
  • 2 скилидки
    чесън
  • 1 ч. л.
    сух риган
  • 1 с. л.
    захар

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Маята се разтваря в 50 мл топла вода заедно с меда. В купа се смесват брашното и солта, разтворената мая, още 120 мл вода и 2 с. л. от маслиновото масло. Замесва се гладко и еластично тесто. Оставя се да втаса. След това се разделя на 6 топки и отново се оставя да втаса.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Доматите се режат на кубчета, а лукът - на полумесеци. Прехвърлят се в тава, овкусяват се с накълцания чесън, ригана, останалото маслиново масло и захарта. Разбъркват се добре и се пекат в загрята на 200 °С фурна с вентилатор, докато започнат да се карамелизират. Прехвърлят се в подходящ съд и се пасират. По желание сосът се прецежда. Овкусява се със сол и черен пипер.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Чушките се пекат в загрята на 200 °С фурна (с вентилатор) за 30 минути, оставят се да се задушат, обелват се и се нарязват на жулиен. Тиквичките се режат на ленти, намазват се с малко маслиново масло и се пекат на грил тиган от двете страни. Режат се на жулиен, маслините – на шайби, а моцарелата се накъсва.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Топките тесто се разточват на тънки кръгли кори за пица. Мажат се със соса, поръсват се със зеленчуците и моцарелата. Пиците се пекат в загрята на 250 °С фурна с вентилатор за 8-10 минути. Поднасят се с листенца босилек.

Подобни рецепти