Лятна пица


Време за приготвяне
90 мин
Трудност

категория
  • Пица, паста и хляб

Съставки

Съставки за
 
Порции

3 бр.
червени чушки
3 бр.
зелени чушки
2 бр.
тиквички
100 г
маслини „Каламата“
1 връзка
пресен босилек
500 г
сирене „Моцарела“
1 с. л.
суха мая
350 г
брашно
1 ч. л.
сол
6 с. л.
маслиново масло
1 с. л.
мед
1 кг
домати
1 глава
лук
2 скилидки
чесън
1 ч. л.
сух риган
1 с. л.
захар

Приготвяне

1
Маята се разтваря в 50 мл топла вода заедно с меда. В купа се смесват брашното и солта, разтворената мая, още 120 мл вода и 2 с. л. от маслиновото масло. Замесва се гладко и еластично тесто. Оставя се да втаса. След това се разделя на 6 топки и отново се оставя да втаса.
2
Доматите се режат на кубчета, а лукът - на полумесеци. Прехвърлят се в тава, овкусяват се с накълцания чесън, ригана, останалото маслиново масло и захарта. Разбъркват се добре и се пекат в загрята на 200 °С фурна с вентилатор, докато започнат да се карамелизират. Прехвърлят се в подходящ съд и се пасират. По желание сосът се прецежда. Овкусява се със сол и черен пипер.
3
Чушките се пекат в загрята на 200 °С фурна (с вентилатор) за 30 минути, оставят се да се задушат, обелват се и се нарязват на жулиен. Тиквичките се режат на ленти, намазват се с малко маслиново масло и се пекат на грил тиган от двете страни. Режат се на жулиен, маслините – на шайби, а моцарелата се накъсва.
4
Топките тесто се разточват на тънки кръгли кори за пица. Мажат се със соса, поръсват се със зеленчуците и моцарелата. Пиците се пекат в загрята на 250 °С фурна с вентилатор за 8-10 минути. Поднасят се с листенца босилек.

Подобни рецепти