Коприва със сирена в тесто


Време за приготвяне
70 мин
Трудност

категория
  • Предястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 500 г
    коприва
  • 200 г
    краве сирене
  • 100 г
    кашкавал
  • 1 връзка
    пресен лук
  • 2 с.л.
    маслиново масло
  • 450 г
    брашно
  • 1 бр.
    яйце
  • 220 мл
    прясно мляко
  • 110 г
    краве масло
  • 0.5 ч.л.
    бакпулвер
  • 1 щипка
    сол

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Копривата се почиства от дръжките, попарва се за 1 минута, отцежда се и се облива с леденостудена вода. Изстисква се, подсушава се и се нарязва на едро.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Пресният лук се наситнява и се запържва в маслиновото масло. Прибавя се копривата за кратко, съдът се отстранява от котлона и се слагат начупеното сирене и настърганият на едро кашкавал. Ако е необходимо, се овкусява със сол. Плънката се охлажда.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Брашното, бакпулверът и солта се смесват. Прибавя се нарязаното на кубчета студено масло. Намачква се с пръсти, до получаванто на трохи. Налива се прясното мляко и се чуква яйцето. Замесва се меко тесто, което не трябва да е лепкаво.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Разточва се върху набрашнен плот на правоъгълник с дебелина 0,5 см. Върху него се изсипва плънката и се заглажда.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Тестото се навива на стегнато руло и краищата се изрязват.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Оформят се парчета с дебелина около 2 см. Подреждат се легнали в тава с пергаментова хартия. Пекат се в загрята на 180°С фурна с вентилатор за около 45 минути.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    От това количество излизат приблизително 16 парчета.

Подобни рецепти