Картофено пюре на фурна с бекон и пресен лук


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Предястия
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 кг
картофи
100 г
бекон на ленти
2 стръка
пресен лук
0.5 ч.л.
сол
3 с.л.
настърган пармезан
100 г
настъргано сирене „Гауда”

Приготвяне

1
Тънките резени бекон се слагат в сгорещен тиган и се запържват от двете страни до златисто. Изваждат се върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
2
Картофите се обелват, режат се на четвъртинки, заливат се с вода и се варят, докато омекнат напълно. Отцеждат се и се пюрират. Овкусяват се със сол.
3
Прибавят се настърганият пармезан и половината от настърганото сирене „Гауда“.
4
Сместа се разбърква добре и се слага в керамичен съд за печене. Отгоре се поръсва останалото настъргано сирене „Гауда“, нарязания пресен лук и бекона, накъсан на парченца.
5
Ястието се пече в предварително загрята на 180 °С фурна за 10 минути.

Подобни рецепти