Картофени питки


Време за приготвяне
70 мин
Трудност

категория
  • Предястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 700 г
    картофи
  • 225 г
    брашно
  • 1 бр.
    яйце
  • 500 г
    кайма (60 % телешко месо и 40 % свинско)
  • 80 г
    лук
  • 2 скилидки
    чесън
  • 75 мл
    олио
  • 75 мл
    бяло вино
  • 1 ч. л.
    суха мащерка
  • 1 с. л.
    наситнен магданоз

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Картофите се измиват и се сваряват в подсолена вода. Отцеждат се, обелват се и се охлаждат.
  2. accessibility.recipes.cookingstep

    Част от олиото (25 мл) се сгорещява и в него се сотира ситно нарязаният лук, до омекване. Прибавят се стритият чесън, каймата и сместа се пържи, докато каймата промени цвета си.


  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Налива се виното и готвенето продължава, докато се изпари виното. Наливат се 200 мл вода, прибавят се мащерката, сол и черен пипер и съдът се покрива с капак. Плънката се оставя да къкри на слаб огън още десет минути или докато се изпари течността. Дърпа се от огъня и се прибавя магданозът.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Охладените картофи се смачкват, слага се яйцето, малко сол и постепенно се прибавя брашното до образуването на гладко тесто. Ако е необходимо, можете да намалите или да увеличите количеството на брашното.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Тестото се разделя на 8 равни части, които се оформят като топки. Всяка се разточва върху набрашнен плот на питка с дебелина 0,5 см. Плънката се разпределя върху четирите питки, така че да остане 1 см празно място от ръба.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Покриват се с другите четири питки, като краищата се притискат леко, за да се слепят, и повърхността им се заглажда леко с ръка.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Картофените питки се пържат от двете страни в останалото олио. Изваждат се и се сервират топли.

Подобни рецепти