Къри с карфиол, нахут и домати


Време за приготвяне
30 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Предястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 600 г
    карфиол
  • 200 г
    сварен нахут (или от консерва)
  • 200 г
    домати
  • 150 г
    лук
  • 3 скилидки
    чесън
  • 40 мл
    олио
  • 600 мл
    зеленчуков бульон
  • 2 щипки
    кориандър
  • 1 щипка
    смлян кимион
  • 2 щипки
    куркума
  • 1 щипка
    червен пипер
  • 1 щипка
    джинджифил на прах
  • 2 щипки
    лют червен пипер
  • 1 щипка
    канела
  • 2 щипки
    семена от копър
  • 1 щипка
    смлян кардамон
  • 1 щипка
    люта чушка
  • 10 г
    сол
  • 2 щипки
    захар
  • 10 г
    магданоз
  • 4 листа
    босилек
  • 300 г
    ориз „Басмати“

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Карфиолът се почиства и се накъсва на големи розички. Лукът, чесънът и лютата чушка се наситняват и се запържват за 2 минути в дълбок тиган със сгорещеното олио. Прибавят се всички сухи подправки (с изключение на лютия пипер, червения пипер, солта и захарта), пържи се половин минута, за да освободят подправките аромата си, наливат се 100 мл бульон и се разбърква внимателно с дървена лъжица.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Слагат се карфиолът и нарязаните домати. Разбърква се и се прибавят солта, захарта, лютият пипер и червеният пипер. Налива се останалият бульон и се готви 15 минути.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Прибавя се нахутът, готви се за кратко и съдът се отмества от огъня.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Оризът „Басмати“ се накисва във студена вода за 20-30 минути. Отцежда се, измива се и се залива с вряла вода в съотношение 1:2. Вари се за 5 минути на слаб огън под капак, след което котлонът се изключва и оризът се оставя покрит още 20 минути. Разпределя се в чинии и се слага от кърито. Отгоре се поръсва с наситнен пресен магданоз, декорира се с босилек и се сервира.

Подобни рецепти