Къри с карфиол, нахут и домати


Време за приготвяне
30 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Предястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

600 г
карфиол
200 г
сварен нахут (или от консерва)
200 г
домати
150 г
лук
3 скилидки
чесън
40 мл
олио
600 мл
зеленчуков бульон
2 щипки
кориандър
1 щипка
смлян кимион
2 щипки
куркума
1 щипка
червен пипер
1 щипка
джинджифил на прах
2 щипки
лют червен пипер
1 щипка
канела
2 щипки
семена от копър
1 щипка
смлян кардамон
1 щипка
люта чушка
10 г
сол
2 щипки
захар
10 г
магданоз
4 листа
босилек
300 г
ориз „Басмати“

Приготвяне

1
Карфиолът се почиства и се накъсва на големи розички. Лукът, чесънът и лютата чушка се наситняват и се запържват за 2 минути в дълбок тиган със сгорещеното олио. Прибавят се всички сухи подправки (с изключение на лютия пипер, червения пипер, солта и захарта), пържи се половин минута, за да освободят подправките аромата си, наливат се 100 мл бульон и се разбърква внимателно с дървена лъжица.
2
Слагат се карфиолът и нарязаните домати. Разбърква се и се прибавят солта, захарта, лютият пипер и червеният пипер. Налива се останалият бульон и се готви 15 минути.
3
Прибавя се нахутът, готви се за кратко и съдът се отмества от огъня.
4
Оризът „Басмати“ се накисва във студена вода за 20-30 минути. Отцежда се, измива се и се залива с вряла вода в съотношение 1:2. Вари се за 5 минути на слаб огън под капак, след което котлонът се изключва и оризът се оставя покрит още 20 минути. Разпределя се в чинии и се слага от кърито. Отгоре се поръсва с наситнен пресен магданоз, декорира се с босилек и се сервира.

Подобни рецепти