Индийски пудинг с моркови
Време за приготвяне
60 мин
Трудност
категория
- Вегетариански ястия
- Предястия
Съставки
Съставки за
Порции
700 г
настъргани моркови
360 мл
животинска сметана
598 мл
пълномаслено мляко
6 бр.
черен пипер на зърна
109 г
захар
85 г
кафява захар
1 щипка
кардамон
80 г
пречистено масло (гхи)
50 г
нарязани бадеми
50 г
стафиди
50 г
нарязани орехи
1 щипка
смлян карамфил
1 щипка
индийско орехче
1 щипка
канела
30 г
мед
Приготвяне
1
Настърганите моркови, сметаната, млякото и зърната черен пипер се слагат в подходяща тенджера. След завиране, котлонът се намалява и сместа се готви на слаб огън за около 40 минути или докато течността се изпари. Прибавят се двата вида захар с половината кардамон и се готви около 15 минути при непрекъснато бъркане.
2
В отделен съд зе загрява маслото гхи, полива се върху морковите, прибавят се стафидите, орехите и всички останали подправки (канелата, карамфилът, индиското орехче и останалият кардамон), съдът се връща на котлона и се готви, докато сместа започне да се отделя от стените на съда.
3
Зърната черен пипер се отстраняват, сместа се оставя леко да се охлади и се прибавя медът. Докато е още топъл, пудингът се изсипва в подходящи купи, поръсва се с накълцаните бадеми и се сервира.