Хумус


Време за приготвяне
10 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Предястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

480 г
отцеден нахут
4 с. л.
тахан
2 с. л.
маслиново масло
2 с. л.
лимонов сок
4 скилидки
чесън
1 с. л.
животинска сметана
100 г
сварено червено цвекло
0.5 ч. л.
смлян кимион

Приготвяне

1
Нахутът се отцежда и се разделя на две. Едната половина се слага в купа заедно с половината чесън, маслиновото масло, половината лимонов сок и сметаната.
2
Посолява се и се разбива в блендер, докато се получи гъст, кремообразен сос. Ако е прекалено гъст, се добавя още маслиново масло или сметана. Гарнира се с див лук. Може да замените чесъна с 2 ч. л. прясно настърган джинджифил.
3
Останалата част от нахута, чесъна, тахана и лимоновия сок се разбиват заедно с червеното цвекло и кимиона. Овкусява се със сол и черен пипер и се разбива в блендер, докато се получи гъст, кремообразен сос. Ако е прекалено гъст, се добавя маслиново масло или течността от нахута.
4
Може да поднесете двата вида хумус с крекери, чипс или препечени филийки.
5
Ако се използва мариновано червено цвекло, бъдете внимателни с количеството лимон, защото ще стане прекалено кисело.

Подобни рецепти