Хумус


Време за приготвяне
10 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Предястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 480 г
    отцеден нахут
  • 4 с. л.
    тахан
  • 2 с. л.
    маслиново масло
  • 2 с. л.
    лимонов сок
  • 4 скилидки
    чесън
  • 1 с. л.
    животинска сметана
  • 100 г
    сварено червено цвекло
  • 0.5 ч. л.
    смлян кимион

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Нахутът се отцежда и се разделя на две. Едната половина се слага в купа заедно с половината чесън, маслиновото масло, половината лимонов сок и сметаната.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Посолява се и се разбива в блендер, докато се получи гъст, кремообразен сос. Ако е прекалено гъст, се добавя още маслиново масло или сметана. Гарнира се с див лук. Може да замените чесъна с 2 ч. л. прясно настърган джинджифил.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Останалата част от нахута, чесъна, тахана и лимоновия сок се разбиват заедно с червеното цвекло и кимиона. Овкусява се със сол и черен пипер и се разбива в блендер, докато се получи гъст, кремообразен сос. Ако е прекалено гъст, се добавя маслиново масло или течността от нахута.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Може да поднесете двата вида хумус с крекери, чипс или препечени филийки.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Ако се използва мариновано червено цвекло, бъдете внимателни с количеството лимон, защото ще стане прекалено кисело.

Подобни рецепти