Галет с домати и тиквички


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Предястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 250 г
    пълнозърнесто брашно от спелта
  • 130 г
    краве масло
  • 3 бр.
    яйца
  • 1 ч. л.
    сол
  • 170 г
    заквасена сметана
  • 1 с. л.
    сусам
  • 100 г
    сирене „Рикота”
  • 50 г
    сирене „Пармезан“
  • 50 г
    настъргано сирене „Гауда”
  • 250 г
    чери домати
  • 150 г
    тиквички
  • 3 стръка
    мащерка
  • 1 ч. л.
    мед

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Тестото се приготвя, като нарязаното на кубчета студено краве масло се прибавя към брашното от спелта и се претрива с пръсти. Слагат се солта, 1 яйце, заквасената сметана и се замесва маслено тесто. Увива се във фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилник за 30 минути.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Плънката се приготвя, като в купа се смесва рикотата със заквасената сметана и 1 яйце. Прибавят се настърганите пармезан и гауда, сол и черен пипер на вкус.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Тиквичките се режат на тънки шайби, посоляват се и се оставят настрана за 10 минути да си пуснат водата. Отцеждат се и се подсушават с домакинска хартия.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Доматите се режат на шайби.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Охладеното тесто се разточва върху пергаментова хартия и върху него се разпределя плънката със сирена. Отгоре на равномерен пласт се подреждат доматите, тиквичките и стръковете мащерка, като по края се оставя борд от 3 см. Краищата внимателно се прихлупват навътре, мажат се с разбито яйце се поръсват със сусам.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Галетът се прехвърля в тава заедно с пергаментовата хартия, полива се с меда и се слага в предварително загрята на 200 °C фурна за около 40 минути.

Подобни рецепти