Галет с домати и тиквички


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Предястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

250 г
пълнозърнесто брашно от спелта
130 г
краве масло
3 бр.
яйца
1 ч. л.
сол
170 г
заквасена сметана
1 с. л.
сусам
100 г
сирене „Рикота”
50 г
сирене „Пармезан“
50 г
настъргано сирене „Гауда”
250 г
чери домати
150 г
тиквички
3 стръка
мащерка
1 ч. л.
мед

Приготвяне

1
Тестото се приготвя, като нарязаното на кубчета студено краве масло се прибавя към брашното от спелта и се претрива с пръсти. Слагат се солта, 1 яйце, заквасената сметана и се замесва маслено тесто. Увива се във фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилник за 30 минути.
2
Плънката се приготвя, като в купа се смесва рикотата със заквасената сметана и 1 яйце. Прибавят се настърганите пармезан и гауда, сол и черен пипер на вкус.
3
Тиквичките се режат на тънки шайби, посоляват се и се оставят настрана за 10 минути да си пуснат водата. Отцеждат се и се подсушават с домакинска хартия.
4
Доматите се режат на шайби.
5
Охладеното тесто се разточва върху пергаментова хартия и върху него се разпределя плънката със сирена. Отгоре на равномерен пласт се подреждат доматите, тиквичките и стръковете мащерка, като по края се оставя борд от 3 см. Краищата внимателно се прихлупват навътре, мажат се с разбито яйце се поръсват със сусам.
6
Галетът се прехвърля в тава заедно с пергаментовата хартия, полива се с меда и се слага в предварително загрята на 200 °C фурна за около 40 минути.

Подобни рецепти