Гьоза – японски пелмени


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Предястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

250 г
фино брашно
150 мл
вода
1 ч.л.
сол
250 г
свинска кайма
0.5 ч.л.
захар
1 скилидка
чесън
20 г
джинджифил
0.5 ч.л.
сода за хляб
1 ч.л.
царевично нишесте
60 мл
соев сос
1 ч.л.
сусамово олио
1 с.л.
сос от стриди
2 стръка
пресен лук
150 г
китайско зеле
1 с.л.
оризов оцет
0.5 с.л.
балсамов оцет
1 щипка
лют червен пипер

Приготвяне

1
От брашното, 1 щипка сол и топлата вода се замесва гладко и еластично тесто. Покрива се с кърпа и се оставя настрана да почине.
2
В купа се смесват каймата, солта, захарта и малко вода. Разбърква се добре и се прибавят ситно нарязаният чесън, настърганият джинджифил, содата, нишестето, 10 мл соев сос, сусамовото олио и сосът от стриди. Накрая се прибавя нарязаният на шайби зелен лук и ситно нарязаното китайско зеле. Всичко се разбърква много добре.
3

Тестото се разточва и с помощта на ринг се изрязват кръгове. В средата на всеки се слага от плънката, като краищата се намазват с вода. Кръгчетата се прегъват и прищипват, за да се залепят.


4
Пелмените се поставят върху покрита с хартия за печене и набрашнена тава.
5
Пържат се в сгорещено кокосово олио, за кратко от двете страни, докато се зачервят приятно. След това в съда се налива вода, покрива се с капак и пелмените се задушават още 3–5 минути.
6
Продуктите за соса се разбъркват в малка купичка. Поднася се с пелмените.

Подобни рецепти