Гъби с моцарела и песто от копър


Време за приготвяне
75 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Предястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1.2 кг.
големи печурки
250 г
сирене „Моцарела“
100 г
сушени домати в маслиново масло
4 бр.
яйца
120 мл
олио
1 ч.л.
чесън на прах
10 бр.
филии хляб
2 връзки
копър
50 г
орехови ядки
0.5 бр.
лимон
150 мл
маслиново масло
1 скилидка
чесън

Приготвяне

1
Печурките се почистват от пънчетата и се обелват. Разрязват се на две, като филии.
2
Яйцата се разбиват.
3
Брашното се смесва със сухия чесън, сол и черен пипер.
4
В чиния се слагат хлебните трохи от филиите.
5
Гъбите се потапят за кратко в студена вода, след това в брашно, яйца и накрая в трохи.
6
Пържат се в сгорещено олио от двете страни до златисто, след това се поставят върху салфетка, за да се отцеди излишната мазнина.
7
Моцарелата и доматите се накъсват.
8
В тава се подреждат едно върху друго парче панирана гъба, отгоре моцарела и малко сушени домати. Комбинацията се повтаря още веднъж и накрая се завършва с гъба, а върху нея моцарела. Слага се дървено шишче за по-голяма стабилност.
9
Така подготвените гъби се пекат 5 минути в загрята на 220 °С фурна с вентилатор, докато сиренето се разтопи.
10
Листата на копъра се пасират с останалите продукти за пестото, като, ако е неоходимо, се налива около 2 с. л. студена вода.
11
Гъбите се поднасят с пестото.

Подобни рецепти