1. home
  2. BILLA Рецепти
  3. Агнешки бургер с чедър, гуакамоле, чътни от домат, печени батати и ментов сос

Агнешки бургер с чедър, гуакамоле, чътни от домат, печени батати и ментов сос


fertig in
60 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов

съставки

Съставки за
 
Порции

1 кг
Агнешко месо от плешка
6 скилидки
Чесън
2 стръка
Розмарин
2 г
Смлян кимион
2 ч.л.
Едро чили
1 глава
Червен лук
300 г
Захар
500 мл
Вода
4 броя
Звезден анасон
100 мл
Оцет
500 г
Чери домати
3 стръка
Пресен лук
2 броя
Батати
1 с.л.
Сол
1 с.л.
Сминдух
1 с.л.
Червен пипер
1 с.л.
Кориандър
1 с.л.
Пушен червен пипер
60 мл
Маслиново масло
2 броя
Авокадо
1 брой
Домат
0.5 връзка
Магданоз
1 връзка
Мента
1 брой
Лимон
300 г
Майонеза
50 г
Горчица
300 г
Кисело мляко
0.5 брой
Настъргана лимонова кора
50 г
Краве масло
4 броя
Питка
4 броя
Сирене „Чедър“

Приготвяне

1

Агнешкото месо се накълцва със сатър или остър нож, докато стане на кайма.

Посолява се и се овкусява с 2 скилидки чесън, розмарин, 2 г кимион и 2 г едро чили. Каймата се омесва добре и се оставя в хладилник да почине за 30 минути.

2
В касерола се запържва леко наситнена ½ глава червен лук и 2 скилидки чесън. Овкусява се с 1 ч. л. едро чили и щипка сол. Добавя се захарта, като се изчаква леко да се карамелизира. Сипва се водата, подправя се със звездовидния анасон и оцета. След като течността се редуцира наполовина, се добавят нарязаните на половинки  чери домати. Чътнито се готви до сгъстяване (с консистенцията на сладко). Накрая се добавят 2 стръка наситнен пресен лук и се оставя да се охлади.
3

Бататите се разрязват на дълги ивици. Сминдухът, червеният пипер, кориандърът,

пушеният червен пипер и 1 с. л. сол се смесват. Сладките картофи се овкусяват с 50 мл маслиново масло и полученият микс от подправки. Пекът се в загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути.

4
Приготвя се гуакамоле, като в купа се намачква обеленото и без костилка авокадо. Овкусява се с лимонов сок и сол. Добавят се нарязаните на кубчета домати, наситнена 1/2 глава червен лук, пресен лук, чесън, магданоз и 3 листа мента. Разбърква се добре. Подправя се с 1 ч. л. едро чили и 10 мл маслиново масло. В подходящ съд се пасират листа мента с горчица, кисело мляко и сол. Към пасиранта смес се добавя майонезата, кората от лимон и се разбърква с лъжица.
5
Оформят се кюфтета от агнешата кайма, които се пекат на предварително загрят грил тиган първо от едната страна, а когато се обърнат, върху всяко кюфте се поставя слайс от чедъра. Свалят се от грила и се пекат в предварително намазаните с масло питки за бургер.
6
Бургерът се аранжира както следва: питка, гуакамоле, агнешкото кюфте с чедъра, доматеното чътни и капачето на питката. Сервират се с печения батат и ментовия сос.