1. home
  2. BILLA Рецепти
  3. Бистра яхния с език и телешко шкембе

Бистра яхния с език и телешко шкембе


Време за приготвяне
180 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 бр.
телешко шкембе
1 бр.
телешки език
1 глава
лук
1 глава
червен лук
5 стръка
праз
3 бр.
морков
1 глава
целина
1 бр.
сушена люта чушка
3 бр.
дафинов лист
6 бр.
бахар на зърна
10 бр.
черен пипер на зърна
2 връзки
магданоз
1 ч. л.
девесил
2 скилидки
чесън
50 мл
маслиново масло
1 с. л.
пушен червен пипер
1 бр.
домат
1 ч. л.
чубрица
4 бр.
филии селски хляб
100 мл
готварска сметана
2 ч. л.
хрян (паста)

Приготвяне

1
Двата вида лук се почистват и се нарязват на четири. Единият стрък праз се реже на големи парчета, морковите също. Едната глава целина се обелва и също се нарязва на едри парчета. Зеленчуците се запичат на сух тиган.
2
В голяма тенджера под налягане се слагат сухата люта чушка, бахарът, зърната черен пипер, едната връзка магданоз, шкембето, езикът, девесилът, запечените зеленчуци и се посолява. Сипва се вода, тенджерата се затваря и всичко се вари около 2 часа.
3
Месото се изважда, зеленчуците, заедно с един черпак от бульона, се смилат в блендер. Езикът се нарязва на филии, а шкембето на квадратни парчета.
4
Останалият праз се реже на кръгчета, целината – на малки кубчета, а чеснът – на тънки филийки. Запържват се в маслиново масло, докато омекнат. Посоляват се.
5
Добавят се шкембето и езикът и се оставят да се запържат леко. Поръсва се с пушен червен пипер и люто чили, добавя се нарязаният на кубчета домат и част от втората връзка наситненен магданоз. Изсипва се зеленчуковото пюре, налива се бульонът от варенето на месото, подправя се с чубрицата и ястието се вари около 15 минути.
6
Когато стане готова, яхнията се поръсва с останалия магданоз.
7
Хлябът се запича на грил тиган.
8
Сметаната се разбива и се посолява. Овкусява се с пастата от хрян и настъргана лимонова кора на вкус. Сместа се прехвърля в пош и филийките се декорират. Отгоре се украсява с магданоз и се напръсква с малко маслиново масло.
9
По желание яхнията се поднася с люта чушка.

Подобни рецепти