Зеленчукови шишчета с кюфтета от скариди


Време за приготвяне
90 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Рибни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 бр.
тиквичка
1 бр.
патладжан
3 бр.
чушки с различен цвят
100 г
чери домати
100 г
сирене „Халуми”
1 глава
лук
1.5 глава
червен лук
250 мл
маслиново масло
1 с. л.
риган
2 г
чили на прах
3 с. л.
сос „Уорчестър”
2 с. л.
горчица
200 г
кисело мляко
100 г
майонеза
3 г
микс чили със сол
1 бр.
лимон
3 скилидки
чесън
30 г
каперси
6 листа
босилек
4 стръка
копър
5 бр.
скариди (кралски)
1 с. л.
брашно
100 г
панко галета
0.5 бр.
червена чушка
5 стръка
магданоз
1 ч. л.
пушен червен пипер
1 бр.
яйце

Приготвяне

1
Патладжанът, тиквичката, чушките и халумито се нарязват на едри еднакви кубчета. Двата вида лук се нарязват на едро. В купа се смесват с чери доматите и се овкусяват с риган, чили, 1 с. л. сос „Уорчестър“, 1 с. л. горчица, сол и маслиново масло. Хубаво се разбъркват и се мариноват за 1 час.
2
За соса: в купа се смесват киселото мляко, майонезата, 1 с. л. сос „Уорчестър“, чили със сол, сокът от 1/2 лимон, нарязани на ситно 2 скилидки чесън, каперси, 4 листа босилек и копър.  Хубаво се разбърква.
3
За кюфтетата: в купа се смесват панко галетата и брашното. Добавят се чушките, магданозът, 1 скилидка наситнен чесън, 2 листа босилек, ½ глава червен лук, пушеният червен пипер, сол, 1 с. л. сос „Уорчестър“, 1 с. л. горчицата, кората от лимона и яйцето. Скаридите, предварително почистени, се нарязват на ситно и се добавят към сместта. Всичко се разбърква много добре и се оформят кюфтета.
4
Зеленчуците се нанизват на подходящи шишове. Заедно с кюфтетата се пекат на грил до готовност.
5
Сервират се със соса и по желание със салата.

Подобни рецепти