Ягодово тирамису


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 3 бр.
    жълтък
  • 140 г
    захар
  • 500 г
    сирене „Маскарпоне”
  • 1 бр.
    лимон
  • 1 ч.л.
    ванилов екстракт
  • 200 мл
    животинска сметана
  • 100 г
    бишкоти
  • 350 г
    ягоди
  • 2 с.л.
    ром
  • 1 ч.л.
    какао на прах

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Жълтъците и захарта (2 с. л. се отделят за ягодите) се разбиват много добре, след което се готвят на пара и се оставят да се охладят.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Ягодите се режат на тънки резенчета (6 се запазват за украса), поръсват се със захар, разбъркват се и се оставят настрана за 30 минути, за да си пуснат сока.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Маскарпонето се смесва с настърганата кора на лимона и ваниловия екстракт, прибавят се разбитите на крем жълтъци и всичко се разбърква много добре.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Сметаната се охлажда добре и се разбива, докато се стегне, след което внимателно се прибавя към сместа с маскарпонето и яйцата.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Ягодите се оцеждат. Към сока им се прибавят сокът от лимона и ромът, и с получения сироп се напояват бишкотите.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Тирамисуто се подрежда в чаши, като се редуват пласт сиропирани бишкоти и яйчен крем.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Накрая се поръсва с какао и се украсява с ягоди. Десертът се сервира добре охладен.

Подобни рецепти