Ягодово тирамису


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

3 бр.
жълтък
140 г
захар
500 г
сирене „Маскарпоне”
1 бр.
лимон
1 ч.л.
ванилов екстракт
200 мл
животинска сметана
100 г
бишкоти
350 г
ягоди
2 с.л.
ром
1 ч.л.
какао на прах

Приготвяне

1
Жълтъците и захарта (2 с. л. се отделят за ягодите) се разбиват много добре, след което се готвят на пара и се оставят да се охладят.
2
Ягодите се режат на тънки резенчета (6 се запазват за украса), поръсват се със захар, разбъркват се и се оставят настрана за 30 минути, за да си пуснат сока.
3
Маскарпонето се смесва с настърганата кора на лимона и ваниловия екстракт, прибавят се разбитите на крем жълтъци и всичко се разбърква много добре.
4
Сметаната се охлажда добре и се разбива, докато се стегне, след което внимателно се прибавя към сместа с маскарпонето и яйцата.
5
Ягодите се оцеждат. Към сока им се прибавят сокът от лимона и ромът, и с получения сироп се напояват бишкотите.
6
Тирамисуто се подрежда в чаши, като се редуват пласт сиропирани бишкоти и яйчен крем.
7
Накрая се поръсва с какао и се украсява с ягоди. Десертът се сервира добре охладен.

Подобни рецепти