Торта „Виктория“


Време за приготвяне
180 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 5 бр.
    яйца
  • 280 г
    брашно
  • 220 г
    захар
  • 1 пакетче
    бакпулвер
  • 280 г
    краве масло
  • 1 бр.
    лимон
  • 2 ч.л.
    ванилова есенция
  • 600 г
    крем сирене
  • 600 мл
    сладкарска сметана
  • 1 пакетче
    желатин
  • 2 с.л.
    пудра захар
  • 240 г
    сладко от ягоди
  • 220 г
    бял шоколад

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Яйцата, захарта, брашното, бакпулверът, маслото, кората от лимона и 1 ч. л. ванилова есенция се слагат в подходяща купа и се разбиват до пълното им хомогенизиране. Две форми с диаметър 18 см се покриват с хартия за печене и сместа за блата се разпределя в тях. Блатовете се пекат 25 минути в загрята на 180 °С фурна. Охлаждат се и се разрязват наполовина.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    За крема, желатинът се накисва във вода и се оставя за около 10 минути да набъбне. 100 мл от сметаната се загрява, като се внимава да не заври, и в нея се разтваря желатинът. Крем сиренето се разбива с пудрата захар, ваниловата есенция (1 ч. л.) и 400 мл от сметаната.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Две-три супени лъжици от приготвения крем се прибавят към разтопения желатин, за да се темперира, след което се сипва и останалият крем. Прибира се в хладилник за около 20 минути.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Блатът се намазва с малко конфитюр, след това се слага от крема и се покрива с другия блат. Процесът се повтаря до изчерпване на блатовете, като накрая тортата се намазва от всички страни с останалия крем. Охлажда се 2–3 часа в хладилник, а най-добре за цяла нощ.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    За глазурата, белият шоколад се начупва на парчета и се слага в останалата загрята сметана (100 мл). Бърка се, докато шоколадът се разтопи напълно, след което по желание се прибавя и 1 ч. л. ягодова есенция. Тортата се залива с приготвената глазура и се украсява.

Подобни рецепти