Торта с кестени


Време за приготвяне
55 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

100 г
шоколад
100 г
краве масло
250 г
пюре от кестени (неподсладено)
4 бр.
яйца
250 г.
захар
250 мл
подсладена сметана
2 с. л.
ром
150 г
брашно
1 с. л.
какао на прах
2 с. л.
бакпулвер
60 г
нарязани лешници
200 мл
сладкарска сметана

Приготвяне

1
За приготвянето на кроканта, 100 г от захарта се загрява в съд с дебело дъно, докато се карамелизира. Прибавят се лешниците, разбърква се и карамелената смес се излива върху повърхност, покрита с хартия за печене.
2
След като се охлади, се реже на малки парченца.
3
Маслото за блата се разтопява, прибавя се шоколадът и се бърка до пълното му разтопяване. Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват на твърд сняг.
4
Жълтъците се разбиват на пяна заедно с останалата захар и към тях се прибавят шоколадовата смес, подсладената сметана, ромът и пюрето от кестени.
5
Разбърква се енергично и се сипва брашното, предварително пресято с какаото и бакпулвера. Накрая се слагат разбитите на сняг белтъци.
6
Сместа се пресипва в намаслена и набрашнена кексова форма с диаметър 22 см. Отгоре се поръсва малко от лешниковия крокант.
7
Пече се в загрята на 180°С фурна около 35 минути.
8
Когато тортата е готова, останалият крокант се разпределя върху повърхността й. Охлажда се добре и се сервира с бита сметана.

Подобни рецепти