Торта с кестени


Време за приготвяне
55 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 100 г
    шоколад
  • 100 г
    краве масло
  • 250 г
    пюре от кестени (неподсладено)
  • 4 бр.
    яйца
  • 250 г.
    захар
  • 250 мл
    подсладена сметана
  • 2 с. л.
    ром
  • 150 г
    брашно
  • 1 с. л.
    какао на прах
  • 2 с. л.
    бакпулвер
  • 60 г
    нарязани лешници
  • 200 мл
    сладкарска сметана

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    За приготвянето на кроканта, 100 г от захарта се загрява в съд с дебело дъно, докато се карамелизира. Прибавят се лешниците, разбърква се и карамелената смес се излива върху повърхност, покрита с хартия за печене.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    След като се охлади, се реже на малки парченца.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Маслото за блата се разтопява, прибавя се шоколадът и се бърка до пълното му разтопяване. Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват на твърд сняг.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Жълтъците се разбиват на пяна заедно с останалата захар и към тях се прибавят шоколадовата смес, подсладената сметана, ромът и пюрето от кестени.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Разбърква се енергично и се сипва брашното, предварително пресято с какаото и бакпулвера. Накрая се слагат разбитите на сняг белтъци.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Сместа се пресипва в намаслена и набрашнена кексова форма с диаметър 22 см. Отгоре се поръсва малко от лешниковия крокант.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Пече се в загрята на 180°С фурна около 35 минути.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Когато тортата е готова, останалият крокант се разпределя върху повърхността й. Охлажда се добре и се сервира с бита сметана.

Подобни рецепти