Торта с глазура от ягоди и маскарпоне


приготвяне
-3 мин
Време за приготвяне
90 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 120 г
    краве масло
  • 200 г
    захар
  • 6 бр.
    яйца
  • 1 щипка
    сол
  • 1 ч.л.
    бакпулвер
  • 1 ч.л.
    ванилов екстракт
  • 125 мл
    прясно мляко
  • 3 с.л.
    сладко от ягоди
  • 500 г
    сирене „Маскарпоне”
  • 250 мл
    животинска сметана
  • 3 с.л.
    пудра захар
  • 1 бр.
    шушулка ванилия
  • 1 бр.
    лимон
  • 300 г
    ягоди

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    За приготвянето на пандишпановия блат, размекнатото на стайна температура масло се разбива със захарта 7 минути, след което се прибавят ванилията и яйцата, едно по едно.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Смесват се брашното, солта и бакпулверът. Млякото и брашнената смес се прибавят към яйчената смес на малки части. Накрая се слага малко червена сладкарска боя и сместа се разбърква много добре. Сипва се в кръгла форма за торта, покрита с пергаментова хартия, и се пече около 45 минути в загрята на 170°С фурна. След като се охлади, блатът се реже на 3 части с еднаква дебелина.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    За приготвянето на глазурата, маскарпонето (на стайна температура) се смесва с лимоновия сок, настърганата лимонова кора, ванилията и пудрата захар. Разбива се с миксер. Добре охладената сметана се разбива, докато се стегне, след което внимателно се смесва с маскарпонето. За кратко се разбива с миксер на най-ниската степен.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Единият блат се поставя върху сервизна чиния, намазва се с 1 с. л. конфитюр от ягоди и след това се слага от глазурата. Следва вторият блат и процедурата се повтаря. Същото се прави и с третия. Тортата се намазва отстрани с глазурата и с помощта на сладкарски шприц се украсява по желание. Най-отгоре се декорира с ягоди.

Подобни рецепти