1. home
  2. BILLA Рецепти
  3. Торта с глазура от ягоди и маскарпоне

Торта с глазура от ягоди и маскарпоне


приготвяне
-3 мин
Време за приготвяне
90 мин
Трудност

категория
  • Десерти

Съставки

Съставки за
 
Порции

120 г
краве масло
200 г
захар
6 бр.
яйца
1 щипка
сол
1 ч.л.
бакпулвер
1 ч.л.
ванилов екстракт
125 мл
прясно мляко
3 с.л.
сладко от ягоди
500 г
сирене „Маскарпоне”
250 мл
животинска сметана
3 с.л.
пудра захар
1 бр.
шушулка ванилия
1 бр.
лимон
300 г
ягоди

Приготвяне

1
За приготвянето на пандишпановия блат, размекнатото на стайна температура масло се разбива със захарта 7 минути, след което се прибавят ванилията и яйцата, едно по едно.
2
Смесват се брашното, солта и бакпулверът. Млякото и брашнената смес се прибавят към яйчената смес на малки части. Накрая се слага малко червена сладкарска боя и сместа се разбърква много добре. Сипва се в кръгла форма за торта, покрита с пергаментова хартия, и се пече около 45 минути в загрята на 170°С фурна. След като се охлади, блатът се реже на 3 части с еднаква дебелина.
3
За приготвянето на глазурата, маскарпонето (на стайна температура) се смесва с лимоновия сок, настърганата лимонова кора, ванилията и пудрата захар. Разбива се с миксер. Добре охладената сметана се разбива, докато се стегне, след което внимателно се смесва с маскарпонето. За кратко се разбива с миксер на най-ниската степен.
4
Единият блат се поставя върху сервизна чиния, намазва се с 1 с. л. конфитюр от ягоди и след това се слага от глазурата. Следва вторият блат и процедурата се повтаря. Същото се прави и с третия. Тортата се намазва отстрани с глазурата и с помощта на сладкарски шприц се украсява по желание. Най-отгоре се декорира с ягоди.

Подобни рецепти