Торта с ананас и кокос


Време за приготвяне
70 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

5 бр.
яйца
5 с.л.
вода
5 с.л.
олио
150 г
брашно
50 г
кокосови стърготини
1 бр.
бакпулвер
150 г
захар
1.5 ч.л.
ванилова есенция
600 г
цедено кисело мляко
9 с.л.
пудра захар
500 мл
сметана
15 г
желатин
500 г
ананас от компот

Приготвяне

1
Яйцата се разбиват на пяна, добавя се топлата вода и разбиването продължава. Постепенно се сипват захарта и 1/2 с. л. ванилова есенция. Сместа се разбива още 5 минути, след което се добавя олиото.
2
Брашното се смесва с кокосовите стърготини и бакпулвера и внимателно се прибавя към яйчената смес. Тестото се сипва в тава, покрита с пергаментова хартия, и се пече 25–30 минути в загрята на 180 °С фурна.
3
Охладеният блат се разрязва през средата, така че да се получат два.
4
Желатинът се накисва в малко сок от компота, за да набъбне. Добавят се още 3–4 лъжици леко затоплен сок, за да се разтвори.
5
Киселото мляко се смесва с пудрата захар, добавя се разтвореният желатин и към тях се прибавя 1 с. л. ванилова есенция заедно с предварително разбитата течна сметана (250 мл).
6
Ананасът се отцежда и се нарязва на малки парчета.
7
Първият блат се поставя в чиния за торта, намазва се с част от крема, подреждат се част от парчетата плод. Следва вторият блат, отново крем и плодове и се завършва с третия блат и останалия крем. Тортата се прибира в хладилник, за да стегне. После цялата се намазва с разбитата течна сметана (250 мл) и се поръсва с кокос.

Подобни рецепти