Торта „Прага“


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Десерти

Съставки

Съставки за
 
Порции

За блата:
  • 250 г
    брашно
  • 60 г
    какао
  • 200 г
    захар
  • 1 ч.л.
    бакпулвер
  • 1 ч.л.
    сода
  • Щипка сол
  • Ванилия
  • 3
    яйца
  • 120 мл
    олио
  • 200 мл
    вряща вода

За крема:
  • 500 мл
    мляко
  • 1
    яйце
  • 150 г
    захар
  • 40 г
    какао
  • 50 г
    нишесте
  • 180 г
    масло

За сиропа:
  • 120 мл
    вода
  • 20 г
    захар
  • Ром или коняк (по вкус)

За глазурата:
  • 60 г
    шоколад
  • 30 мл
    мляко
  • 30 г
    масло

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Смесете всички сухи съставки – брашно, какао, захар, бакпулвер, сода, сол и ванилия.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Добавете яйцата и олиото, след това внимателно изсипете врящата вода и разбъркайте до гладка смес.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Изпечете блата на 180°C за около 35–40 минути. Оставете да се охлади напълно и го разрежете на две равни части.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    За крема сварете гъст пудинг от млякото, яйцето, захарта, какаото и нишестето. След като се охлади, добавете маслото и разбийте до гладък крем.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Смесете продуктите за сиропа и леко напоете всеки блат.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Намажете първия блат с крем, поставете втория отгоре и покрийте цялата торта с останалия крем.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    За глазурата разтопете шоколада с млякото и маслото и залейте тортата равномерно.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Оставете я да се охлади поне 6 часа в хладилник преди поднасяне. 

Подобни рецепти