Торта „Павлова“ с горски плодове и карамелен (тофи) сос


Време за приготвяне
180 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Вегетариански ястия
  • Десерти

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 65 мл
    вода
  • 240 г
    захар
  • 150 г
    белтък
  • 170 г
    пудра захар
  • 1.5 бр.
    лимон
  • 300 г
    сирене „Маскарпоне”
  • 300 г
    крем сирене
  • 400 мл
    сметана
  • 100 г
    бял шоколад
  • 200 г
    кафява захар
  • 30 г
    краве масло
  • 30 мл
    портокалов ликьор
  • 1 щипка
    сол
  • 500 г
    горски плодове (ягоди, боровинки)
  • 50 г
    белен шамфъстък

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    В касерола се смесват водата и захрата. Приготвя се захарен сироп, като се нагрява, докато температурата му не достигне 118 градуса. В миксер разбиваме белтъците и 120 г от пудрата захар на средни обороти. Захарният сироп се сипва на тънка струйка при непрекъснато разбиване на белтъците.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    След като се разбият на твърд сняг се добавя настърганата кора от 1 лимон към тях и се изсипва в пош. Върху хартия за печене, поставена върху тава, се очертават размерите на желаната торта. С поша се изстисква целувчената смес в очертанията. Суши се във фурна на 90 градуса около 4 часа. След това целувчените блатове се охлаждат.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Белият шоколад се разтопява на водна баня. В подходяща купа се смесват маскарпонето, крема сиренето, половината сметана, останалата пудра захар и настърганата кора от половин лимон до получаването на хомогенен крем. Към него се добавя разтопеният бял шоколад и се разбърква добре.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    В касерола се разтопяват кафявата захар и маслото. Прибавя се портокаловият ликьор, щипка сол и на тънка струйка при непрекъснато бъркане се налива останалата сметана. Готовият сос се охлажда.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Тортата се подрежда като се започва с целувчен блат, който се намазва с крема, подреждат се нарязаните вече плодове и шам-фъстъка. Така се редят четирите целувчени блатове и кремът. Накрая тортата се декорира с плодове и карамелен сос.

Подобни рецепти