Торта „Наполеон”


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 3 пакета
    бутертесто
  • 200 г
    захар
  • 3 бр.
    жълтък
  • 60 г
    брашно
  • 100 г
    захар
  • 1 бр.
    ванилова захар
  • 750 мл
    прясно мляко
  • 100 г
    краве масло
  • 300 г
    ягоди
  • 1.5 пакетче
    желатин
  • 9 с. л.
    вода
  • 250 г
    горски плодове (ягоди, боровинки)

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Тестото се разстила и от всеки лист се изрязват по два кръга. Слагат се в тава, покрита с пергаментова хартия, и се надупчват с вилица. Три от кръговете се поръсват със захар. Шестте блата и изрезките от тестото се пекат 10–15 минути в загрята на 200–210 °С фурна, до получаване на хубав загар. Охлаждат се. Отделят се блатовете, а останалото изпечено тесто се натрошава на трохи или се смила.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Желатинът се накисва в студена вода. Ягодите се почистват, режат се на четвъртинки (или на по-малки парченца, в зависимост от големината) и се варят със 100 г от захарта. Леко се охлаждат, смилат се с пасатор, прибавя се желатина, разбърква се до пълното разтопяване на желатина и сместа се оставя да се охлади.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Жълтъците се разбиват заедно с останалата захар и ваниловата захар на водна баня и към сместа се прибавят брашното и 100 мл от млякото. Останалото мляко се кипва. Яйчената смес се прибавя към млякото  и се готви 3–4 минути при непрекъснато бъркане. Конфитюрът от ягоди се смесва с крема и се оставя да се охлади леко на стайна температура (20 °С). После се прибавя маслото при непрекъснато бъркане.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    В средата на чиния за торта се слага малко крем (той няма да позволи на тортата да се пързаля). Поставя се обикновен блат и върху него карамелен. Разпределя се част  от крема. Това се прави общо три пъти и тортата се намазва отвсякъде с крем. Поръсва се с трохите от тесто и се прибира в хладилник за 2–3 часа. Преди да се поднесе, се декорира с ягоди, къпини и боровинки.

Подобни рецепти