1. home
  2. BILLA Рецепти
  3. Торта „Наполеон”

Торта „Наполеон”


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Десерти

Съставки

Съставки за
 
Порции

3 пакета
бутертесто
200 г
захар
3 бр.
жълтък
60 г
брашно
100 г
захар
1 бр.
ванилова захар
750 мл
прясно мляко
100 г
краве масло
300 г
ягоди
1.5 пакетче
желатин
9 с. л.
вода
250 г
горски плодове (ягоди, боровинки)

Приготвяне

1
Тестото се разстила и от всеки лист се изрязват по два кръга. Слагат се в тава, покрита с пергаментова хартия, и се надупчват с вилица. Три от кръговете се поръсват със захар. Шестте блата и изрезките от тестото се пекат 10–15 минути в загрята на 200–210 °С фурна, до получаване на хубав загар. Охлаждат се. Отделят се блатовете, а останалото изпечено тесто се натрошава на трохи или се смила.
2
Желатинът се накисва в студена вода. Ягодите се почистват, режат се на четвъртинки (или на по-малки парченца, в зависимост от големината) и се варят със 100 г от захарта. Леко се охлаждат, смилат се с пасатор, прибавя се желатина, разбърква се до пълното разтопяване на желатина и сместа се оставя да се охлади.
3
Жълтъците се разбиват заедно с останалата захар и ваниловата захар на водна баня и към сместа се прибавят брашното и 100 мл от млякото. Останалото мляко се кипва. Яйчената смес се прибавя към млякото  и се готви 3–4 минути при непрекъснато бъркане. Конфитюрът от ягоди се смесва с крема и се оставя да се охлади леко на стайна температура (20 °С). После се прибавя маслото при непрекъснато бъркане.
4
В средата на чиния за торта се слага малко крем (той няма да позволи на тортата да се пързаля). Поставя се обикновен блат и върху него карамелен. Разпределя се част  от крема. Това се прави общо три пъти и тортата се намазва отвсякъде с крем. Поръсва се с трохите от тесто и се прибира в хладилник за 2–3 часа. Преди да се поднесе, се декорира с ягоди, къпини и боровинки.

Подобни рецепти