Торта „Гараш“


Време за приготвяне
90 мин
Трудност

категория
  • Десерти

Съставки

Съставки за
 
Порции

За блатовете:
  • 6
    белтъка
  • 2
    щипки сол
  • 120 г
    пудра захар (пресята)
  • на вкус
    Ванилия
  • 20 г
    царевично нишесте
  • 250 г
    смлени орехи

За крема:
  • 6
    жълтъка
  • 120 г
    пудра захар (пресята)
  • на вкус
    Ванилия
  • 120 мл
    течна пълномаслена сметана
  • 200 г
    тъмен шоколад (натрошен)
  • 150 г
    масло (на стайна температура)
  • 2 с.л
    ром (по желание)

За глазурата:
  • 80 г
    тъмен шоколад (натрошен)
  • 80 мл
    гореща течна сметана
  • 10 г
    масло

Допълнително:
  • Смлян шамфъстък за поръсване

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Разбийте белтъците със солта до твърд сняг.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Добавете пудрата захар, ванилията и нишестето, след което внимателно прибавете орехите.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Изпечете сместа в кръгла форма на 160°C за 25–30 минути, докато се стегне и леко потъмнее.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Охладете и разрежете блата на няколко тънки слоя.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    За крема – разбийте жълтъците с пудрата захар и ванилията.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Загрейте сметаната и я изсипете върху натрошения шоколад, разбъркайте до разтопяване.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Добавете шоколадовата смес към жълтъците, сложете маслото и по желание – рома. Разбъркайте до гладък крем.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Сглобете тортата, като редувате блат и крем. Покрийте цялата повърхност с останалия крем и охладете добре.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    За глазурата – загрейте сметаната, прибавете шоколада и маслото, разбъркайте до гладка смес.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Залейте охладената торта и поръсете с шамфъстък.

Подобни рецепти