Торта "Естерхази"


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 175 г
    захар
  • 200 г
    белени бадеми
  • 8 бр.
    яйца
  • 250 мл
    прясно мляко
  • 350 г
    пудра захар
  • 35 г
    брашно
  • 200 г
    краве масло
  • 50 г
    нарязани орехи
  • 100 г
    кайсиево сладко
  • 50 г
    запечени филирани бадеми
  • 5 с.л.
    лимонов сок
  • 1 ч.л.
    какао на прах
  • 1 ч.л.
    ванилов екстракт

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Белените бадеми се смилат на фин прах. Белтъците се разбиват с миксер на сняг. Постепенно се прибавя захарта, при непрекъснато разбиване, докато се разтвори напълно.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    След като се сложи цялото количество захар, се прибавят смлените бадеми, при непрекъснато разбиване.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    В подходящи тави върху хартия за печене се оформят 5 кръга с диаметър 22 см и сместа за блатовете се сипва внимателно в кръговете.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Блатовете се пекат един по един в загрята на 190 °С фурна, докато придобият златистокафяв цвят. Изваждат се от фурната и се оставят настрана.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Брашното се смесва със 100 мл студено мляко и се разбърква добре до получаване на гладка микстура без бучки.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Жълтъците се разбиват с 250 г пудра захар, след това се прибавят останалото топло мляко (~55 °С), ваниловият екстракт и сместа от брашно и мляко. Сместа се готви на водня баня до сгъстяване, при непрекъснато разбъркване. Дърпа се от огъня и се оставя да се охлади.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Маслото се разбива с миксер и се прибавя постепенно към крема. Накрая се слагат нарязаните орехови ядки. Кремът се разпределя върху четирите блата, след което те се подреждат един върху друг.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Последният блат (без плънка) се поставя най-отгоре и се намазва с кайсиевото сладко. Останалата пудра захар се разбърква с лимоновия сок, докато се получи гладка смес. От нея се заделят две лъжици и се смесват с какаото.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Тортата се намазва с бялата глазура, а с каковата се рисуват шарки като каре върху нея. Страните на тортата се украсяват с филираните бадеми.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Тортата се сервира охладена.

Подобни рецепти