1. home
  2. BILLA Рецепти
  3. Торта "Естерхази"

Торта "Естерхази"


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Десерти

Съставки

Съставки за
 
Порции

175 г
захар
200 г
белени бадеми
8 бр.
яйца
250 мл
прясно мляко
350 г
пудра захар
35 г
брашно
200 г
краве масло
50 г
нарязани орехи
100 г
кайсиево сладко
50 г
запечени филирани бадеми
5 с.л.
лимонов сок
1 ч.л.
какао на прах
1 ч.л.
ванилов екстракт

Приготвяне

1
Белените бадеми се смилат на фин прах. Белтъците се разбиват с миксер на сняг. Постепенно се прибавя захарта, при непрекъснато разбиване, докато се разтвори напълно.
2
След като се сложи цялото количество захар, се прибавят смлените бадеми, при непрекъснато разбиване.
3
В подходящи тави върху хартия за печене се оформят 5 кръга с диаметър 22 см и сместа за блатовете се сипва внимателно в кръговете.
4
Блатовете се пекат един по един в загрята на 190 °С фурна, докато придобият златистокафяв цвят. Изваждат се от фурната и се оставят настрана.
5
Брашното се смесва със 100 мл студено мляко и се разбърква добре до получаване на гладка микстура без бучки.
6
Жълтъците се разбиват с 250 г пудра захар, след това се прибавят останалото топло мляко (~55 °С), ваниловият екстракт и сместа от брашно и мляко. Сместа се готви на водня баня до сгъстяване, при непрекъснато разбъркване. Дърпа се от огъня и се оставя да се охлади.
7
Маслото се разбива с миксер и се прибавя постепенно към крема. Накрая се слагат нарязаните орехови ядки. Кремът се разпределя върху четирите блата, след което те се подреждат един върху друг.
8
Последният блат (без плънка) се поставя най-отгоре и се намазва с кайсиевото сладко. Останалата пудра захар се разбърква с лимоновия сок, докато се получи гладка смес. От нея се заделят две лъжици и се смесват с какаото.
9
Тортата се намазва с бялата глазура, а с каковата се рисуват шарки като каре върху нея. Страните на тортата се украсяват с филираните бадеми.
10
Тортата се сервира охладена.

Подобни рецепти