Тиквата се реже на две по дължина и всяка част се разполовява. Почиства се от семките. Поръсва се с маслиново масло, сол, черен пипер и лют червен пипер. Пече се в загрята на 180 °С фурна, докато омекне.
2
Ситно нарязаният лук се запържва в маслиново масло, докато омекне, и се овкусява със сол и черен пипер. Прибавя се ситно нарязаният чесън и се сотира още 1–2 минути. Слага се нарязаният на ивици спанак. Сместа се разбърква и се добавя киноата.
3
Изгребва се малко от месестата част на печената тиква, за да се образува формата на лодка, и се добавя в плънката. Подправя се със сол и черен пипер и сместа се разпределя в тиквата.
4
Гарнира се с натрошената горгонзола и едро накълцани орехи. Запича се на 180 °С, докато сиренето се разтопи.
Съставки
Съставки за
Порции
2 бр.
тиква „Цигулка”
100 г
киноа
100 г
спанак
1 глава
лук
3 скилидки
чесън
1 ч. л.
лют пушен червен пипер
30 г
орехи
150 г
сирене „Горгонзола”
Приготвяне
1
Тиквата се реже на две по дължина и всяка част се разполовява. Почиства се от семките. Поръсва се с маслиново масло, сол, черен пипер и лют червен пипер. Пече се в загрята на 180 °С фурна, докато омекне.
2
Ситно нарязаният лук се запържва в маслиново масло, докато омекне, и се овкусява със сол и черен пипер. Прибавя се ситно нарязаният чесън и се сотира още 1–2 минути. Слага се нарязаният на ивици спанак. Сместа се разбърква и се добавя киноата.
3
Изгребва се малко от месестата част на печената тиква, за да се образува формата на лодка, и се добавя в плънката. Подправя се със сол и черен пипер и сместа се разпределя в тиквата.
4
Гарнира се с натрошената горгонзола и едро накълцани орехи. Запича се на 180 °С, докато сиренето се разтопи.